onsdag 19 augusti 2015

Artighet...

...är en självklarhet här.

Man bugar för alla, de som jobbar i affären för kunderna och kunderna för expediterna. När vi åkte shinkansen (snabbtåget som går över 300 km/timmen) bugade konduktören när han öppnade tågvagnen för att gå in och när han gick ut ur tågvagnen vände han sig om in mot oss och bugade igen, innan han gick vidare. 
Tjejen som kom med matvagnen och sålde varor under resan gjorde likadant. 

Kommer man in i ett varuhus eller restaurang välkomnar all personal på kunderna, (det kan bli många gånger när man går igenom varuhusen) och sen bugar de och säger tack för du valde oss, när man går ut ur affären. På restaurangen hör man kökspersonalen också ropa till kunderna. 

För oss som inte är vana vid denna artighet kan det i början verka konstigt, men man vänjer sig snabbt och börjar göra likadant själv. Till exemoel när man råkar stöta ihop med någon tex på tunnelbanan, eller på gatan, då bugar man och ber om ursäkt direkt. Likaså släpper man fram folk tex i kön i tunnelbanan osv. 

Även småbarn kan det där med att buga och föra sig på bästa sätt, här finns inget som heter fri uppfostran, kanske något vi borde lära våra barn också faktiskt. Istället för att de tex räcker "fuck you" finger till de vuxna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar